Wegetarianizm a środowisko
Dlaczego Ludzie Decydują Się Na Dietę Wegetariańską? Ze Względu Na Zdrowie? Dobro Zwierząt? A Może Zwyczajną Niechęć Do Mięsa? Powody Mogą Być Różne, Jednym Z Nich Może Być Również Chęć Dbania O Środowisko. Oto Kilka Aspektów Wegetarianizmu, Wpływających Na Ekologię.
Oszczędność Wody
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z ilości wody potrzebnej do produkcji mięsa. Pochłania ona aż około 70% jej całkowitego zużycia. Jak podaje pismo The Guardian, do produkcji 1 kg wołowiny wykorzystywane jest 15 000 litrów wody. Natomiast hodowle roślin pochłaniają od 100 do 200 razy mniej wody.
Ochrona Powietrza
Hodowla zwierząt jest główną przyczyną zmian klimatycznych. Analiza ONZ wykazała, że roczna emisja metanu z hodowli bardziej wpływa na klimat niż roczne emisje CO2 ze wszystkich źródeł transportu łącznie. Warto pamiętać, że gaz ten jest dla naszego środowiska bardziej niebezpieczny niż dwutlenek węgla.
Oszczędność Energii
Badania uniwersytetu Cornell dowodzą, że produkcja białka zwierzęcego wymaga 8 razy więcej zasobów paliw kopalnianych niż produkcja tej samej ilości białka roślinnego.
Ochrona Gleby
Hodowle zwierząt przyczyniają się do erozji oraz pustynnienia gleby, a także do ograniczania obszarów lasów. W wyniku tych procesów tracone są warstwy ziemi uprawnej – w ten sposób została utracona jedna trzecia zasobów Stanów Zjednoczonych.
Ograniczenie Wycinki Lasów
W każdej sekundzie McDonald’s sprzedaje 75 burgerów. Zakłada się, że do produkcji jednego hamburgera wycinane jest pięć metrów kwadratowych lasu deszczowego. Hodowle zwierząt wymagają również ziemi pod pola uprawne oraz pastwiska.