Jak dobrze zacząć rok, czyli veganuary!

09/01/2023
Śledząc trendy żywieniowe, łatwo jest dostrzec, że dieta roślinna cieszy się coraz większym powodzeniem u społeczeństwa. Jak mówią badania przeprowadzone przez Fundację ProVeg, już co drugi Polak ogranicza spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego. W nowym roku, gdy wielu z nas chętnie podejmuje się postanowień, w mediach i internecie można słyszeć o wyzwaniu Veganuary. Co oznacza wegański styczeń, jaka jest jego historia i jak dołączyć do inicjatywy? Tego dowiecie się z naszego artykułu!

Veganuary jest brytyjską organizacją non-profit, która od 2014 roku organizuje wyzwanie, którego głównym celem jest zachęcenie ludzi do wypróbowania diety wegańskiej. Jego nazwa pochodzi od połączenia słów “vegan”, czyli “wegański”, oraz “January”, czyli “styczeń”. W dosłownym tłumaczeniu oznacza więc “wegański styczeń”, a data rozpoczęcia akcji nie jest przypadkowa – wraz z początkiem roku ludzie chętnie podejmują się postanowień, a zmiana nawyków żywieniowych należy do często stawianych sobie celów. Od wystartowania wyzwania w 2014 roku przyłączyło się do niego łącznie ponad pół miliona osób pochodzących z 178 krajów, a statystyki pokazują, że liczba uczestników wzrasta z roku na rok! W samym 2022 roku, do inicjatywy dołączyło ponad 620 tys. osób i ponad 1540 przepisów zostało udostępnione uczestnikom – osoby, które dołączyły się do Veganuary, codziennie otrzymują wskazówki dotyczące prowadzenia diety roślinnej, listy zakupów czy przepisy. Oprócz wyzwania, organizacja ta współpracuje również z tysiącami firm na całym świecie, chcąc zwiększyć ilość roślinnych opcji w ich menu.

Jak dołączyć do wyzwania?

Aby dołączyć do wyzwania Veganuary, wystarczy odwiedzić oficjalną stronę organizacji, kliknąć “SIGN UP NOW” i podać swój adres e-mail, imię, nazwisko i kraj zamieszkania w wyznaczonym miejscu. Na poczcie znajdziecie materiały, które pomogą Wam wdrożyć dietę roślinną w życie – książkę kucharską, plan posiłków a także porady żywieniowe!

Dieta roślinna a środowisko, czyli dlaczego warto jej spróbować?

Dieta roślinna z roku na rok zyskuje coraz więcej zwolenników. W sklepach możemy znaleźć wegańskie zamienniki do odzwierzęcych produktów, a restauracje wprowadzają do swoich menu wegetariańskie oraz wegańskie dania. Dlaczego cieszy się ona takim powodzeniem i dlaczego warto jej spróbować? Powodów jest kilka, i to bardzo dobrych. Przede wszystkim warto postawić na pierwszym miejscu swoje zdrowie – badania pokazują, że dieta wegańska zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę o blisko 50 proc., a na nowotwory o blisko 20 proc. Dzięki niej możemy wydłużyć swoje życie aż o dekadę! Innym powodem, zachęcającym do przejścia na dietę wegańską, jest troska o środowisko. Według FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) produkcja żywności stanowi 21-37 proc. emisji gazów cieplarnianych produkowanych przez człowieka, z czego aż 18 proc. stanowi produkcja mięsa. Przemysł ten wiąże się również z intensywnym wylesianiem terenów i zastępowaniem ich pastwiskami. Ta sama organizacja szacuje, że w efekcie wylesiania do atmosfery dostaje się nawet 2,4 mld ton CO2 rocznie, a powierzchnia wyciętych lasów jest równa powierzchni Irlandii. Co ciekawe, z 10 akrów pola przeznaczonego na uprawę soi, można wyprodukować białko roślinne niezbędne do wyżywienia 60 osób, zaś białko zwierzęce – zaledwie dwóch.

Przeciętny człowiek zjada przez całe swoje życie tysiące zwierząt, z których większość pochodzi z ferm przemysłowych. Przejście na dietę roślinną jest prostym sposobem, by ulżyć ich cierpieniu. Niezależnie od tego, czy są to krowy, świnie, kury czy ryby, są to istoty czujące, a sposoby ich hodowania i warunki, w których żyją, powodują ból i dyskomfort. Krowy, które są bardzo emocjonalnymi i inteligentnymi zwierzętami, w przemyśle mleczarskim często są trzymane w ciasnych boksach lub oborach, a świnie w hodowlach w Europie są trzymane na powierzchni, gdzie ledwo mogą się obrócić, karmione do momentu osiągnięcia określonej wagi, spędzają tam około sześciu miesięcy. W dzisiejszych czasach substytutów produktów odzwierzęcych nie brakuje – wystarczy trochę chęci i w prosty sposób możemy zarówno zadbać o nasze zdrowie, środowisko, jak i nie przyczyniać się do cierpienia zwierząt. Nasze osobiste wybory, których dokonujemy na co dzień, mają znaczenie i warto o tym pomyśleć przy planowaniu posiłków. Veganuary jest wyzwaniem, które może stanowić świetny początek naszej przygody z dietą roślinną i zadbaniem o siebie oraz o aspekty ekologiczne. Potraktujmy Veganuary jako dobre rozpoczęcie kolejnego roku i szansę na zmianę swoich nawyków żywieniowych, dzięki czemu możemy zadbać zarówno o siebie, jak i o planetę!

Bibliografia:

https://veggiechallenge.pl/

https://proveg.com/pl/5-pro/pro-srodowisko/

https://roslinniejemy.org/blog/podejmij-roslinne-wyzwanie-dla-zdrowia

https://proveg.com/pl/5-pro/pro-zwierzeta/

https://veganuary.com/

https://roslinniejemy.org/onasrj

Współzałożycielka: Laura Wyszomirska
Autor

Laura Wyszomirska

Graficzka: Anna Niemiec
Autor grafiki

Anna Niemiec